Moe van dweilen? De Philips OneUp 3000 maakt je vloer sneller schoon én droog.

Introductie:

Dweilen… niet meteen iets waar je nou echt naar uitkijkt, toch? Je pakt die klamme dweil, een emmer sop, je bukt, wringt, morst – en vervolgens blijft de vloer nat achter met hier en daar strepen. En dan heb je het nog niet eens gehad over het troebele sop waarmee je halverwege je ronde nog steeds dweilt. Het voelt een beetje alsof je de vloer schoon probeert te maken met vuil water. Dat kan anders. En dat is precies wat de Philips OneUp 3000 belooft. Geen emmer meer, geen geknoei, en altijd schoon water onder de dweil. Maar maakt ‘ie dat ook waar?

Wat maakt de Philips OneUp anders dan een gewone dweil?

Het eerste wat opvalt aan de OneUp is z’n vorm: het lijkt een beetje op een kruising tussen een steelstofzuiger en een dweil. Geen dikke body, geen slangetjes of reservoir op wieltjes, maar gewoon een licht apparaat van net geen 2 kilo dat je met één hand vooruit kunt duwen. Het grootste verschil met een traditionele dweil? Je dweilt nooit meer met vies water. Er zitten namelijk twee reservoirs in: eentje voor schoon water (0,31 liter) en eentje voor vuil water (0,27 liter). Tijdens het dweilen wordt het schone water continu naar de dweil gepompt, terwijl het vieze water meteen weer wordt opgezogen. Dus geen emmer meer, geen uitwringen. Je bent in feite aan het schoonmaken en opzuigen tegelijk.

Hoe is het in gebruik?

Laten we eerlijk zijn: het hele idee is alleen interessant als het ook echt prettig werkt. En dat doet het. Je vult het reservoir met schoon water (en eventueel een scheut van het meegeleverde schoonmaakmiddel), zet de dweil aan en je kunt beginnen. Je hoort ‘m bijna niet – letterlijk, want hij produceert 0 dB aan geluid. Geen brommen of gezoem zoals bij een stofzuiger. Gewoon stil dweilen dus.

De eerste keer was even zoeken. Je moet de dweildoek eerst nat maken onder de kraan voordat je begint – een stap die je makkelijk overslaat als je even niet oplet. En het schoonmaakmiddel ruikt wat aan de neutrale kant. Als je houdt van een frisgeurend huis na het schoonmaken, dan mis je dat hier een beetje. Maar het resultaat is wel duidelijk: de vloer wordt zichtbaar schoner, voelt niet plakkerig en droogt ook nog eens razendsnel. In mijn geval – PVC-vloer – was de ruimte binnen een paar minuten weer beloopbaar zonder dat je sporen achterliet.

Is het echt sneller dan ouderwets dweilen?

Ja. Je hoeft niks uit te wringen, je sleept geen emmer mee en je hoeft niet steeds terug naar de kraan. Alles zit in dat ene apparaat. Je kunt dus in één vloeiende beweging de kamer door. En je hoeft je geen zorgen te maken dat je telkens met een natte dweil bacteriën verspreidt. Sterker nog: Philips claimt dat het systeem tot 99,9% van de bacteriën verwijdert. Of dat echt zo is, laat ik in het midden – maar het idee dat je niet met vies water blijft dweilen, geeft wel een fijner gevoel.

De batterij gaat zo’n 50 minuten mee. Dat klinkt misschien wat kort, maar in de praktijk is dat ruim genoeg voor een gemiddelde verdieping. Bij mij redde hij makkelijk de woonkamer en keuken, en als ik niet te traag werk, zelfs nog de gang erbij. Opladen duurt even: ongeveer 8 uur aan de USB-C kabel. Dus een beetje plannen is handig als je groot wilt schoonmaken.

Onderhoud: hoe makkelijk is het schoonmaken van de schoonmaker?

Daar was ik even huiverig voor. Je wilt niet iets in huis halen dat je na gebruik uitgebreid moet uit elkaar halen en schrobben. Gelukkig valt dat hier reuze mee. De reservoirs klik je er makkelijk uit en kun je onder de kraan spoelen. Je komt niet met je handen in contact met het vieze water, wat echt een opluchting is. De dweildoek zelf is wasbaar – gewoon even afspoelen of in de wasmachine gooien. Maar wel een tip: laat hem niet plat op de vloer liggen als je klaar bent, want dan krijg je er zo’n muffe geur in die je er amper nog uitkrijgt.

Hoe zit het met hardnekkig vuil?

Op normaal dagelijks vuil – stof, haren, druppels, vlekken – scoort de OneUp heel goed. Maar als je bijvoorbeeld een aangekoekte vlek hebt van gemorst eten of iets wat al een tijdje ligt, dan moet je alsnog wat harder drukken of met de hand voorwerken. Dat is geen verrassing, want dat lukt met een gewone dweil ook niet zomaar.

Wat trouwens wel handig is: het apparaat werkt ook bij kleine ongelukjes. Ik heb bijvoorbeeld een keer een beker sap laten vallen. In plaats van eerst met keukenpapier in de weer te gaan, kon ik met de OneUp direct het vocht opzuigen én de plakkerigheid van de vloer in één moeite meenemen.

Hoe verhoudt hij zich tot andere elektrische dweilsystemen?

Ik heb eerder gewerkt met een Kärcher elektrische vloerreiniger en die deed z’n werk ook prima. Maar die was wel een stuk zwaarder en log, met een groter waterreservoir maar ook minder wendbaar. De OneUp is juist lekker compact en draait makkelijk om stoelen en tafels heen dankzij het 360° scharnierpunt. Daar zit echt de kracht van deze versie: hij voelt bijna als een stofzuiger qua gebruiksgemak, maar dan met een dweil resultaat.

De grotere broer van deze OneUp – de 5000-serie – heeft een paar extra functies zoals meerdere standen en een langere accuduur, maar is ook een stuk duurder. Voor normaal dagelijks gebruik in een gemiddeld huishouden is deze 3000-serie eigenlijk gewoon een hele goede middenweg.

Kleine kanttekeningen en persoonlijke tips

Als je langer bent dan gemiddeld, dan is de steel misschien iets aan de korte kant. Voor mij persoonlijk (1.84 m) was het nog net te doen, maar na een tijdje merkte ik dat ik iets meer moest bukken dan bij een gewone steelstofzuiger. En hoewel het apparaat op papier licht is, voel je toch wel dat je iets van gewicht vooruitduwt – logisch ook, want er zit water in. Het is geen zwaar ding, maar als je snel last hebt van je polsen of schouders, is het iets om rekening mee te houden.

Ik zou ook aanraden om meteen een extra dweildoek erbij te bestellen. Die slijt niet snel, maar het is fijn als je een schone bij de hand hebt. En wees niet bang om het apparaat vaker te gebruiken. Het gemak zorgt ervoor dat ik nu sneller even de dweil pak, terwijl ik dat voorheen echt uitstelde.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top